Zalety Shikakai dla włosów i ciała

2023-05-18
Zalety Shikakai dla włosów i ciała

Zalety Shikakai dla włosów i ciała

Shikakai to odwieczny składnik środków higieny osobistej z Indii. Pochodzi od Acacia concinna, krzewopodobnego drzewa rosnącego w tropikalnych lasach deszczowych południowej Azji. Jako część rodziny roślin strączkowych, rośnie na długich prążkowanych owocach, które wyglądają jak ciemnobrązowe strąki grochu. Po wyschnięciu te strąki są mielone na drobny proszek o kolorze i konsystencji podobny do mielonego cynamonu. Ten proszek właśnie nazywamy Shikakai i jest on niesamowicie dobry w oczyszczaniu i odżywianiu skóry oraz włosów.

Samo słowo dosłownie tłumaczy się jako „owoc dla włosów”. Chociaż nie występuje w zachodnich produktach do pielęgnacji włosów i skóry, proszek Shikakai był używany w tradycyjnych indyjskich produktach do pielęgnacji włosów i ciała od tysiącleci.

Jest to część tego, co nadaje organicznemu mydłu Sugar Soap Dr. Bronner’s bogaty, ciemnobrązowy kolor i sprawia, że mydło jest bardzo odżywcze dla włosów i suchej lub wrażliwej skóry.

Naturalne saponiny

Shikakai zawiera naturalnie występujące saponiny, które są mydłem naturalnym. Pienią się jak mydło i emulgują (wiążą oleje z wodą) jak mydło i są środkami powierzchniowo czynnymi (zmniejszają napięcie powierzchniowe wody) jak mydło. Shikakai to nie tylko roślina z naturalnymi saponinami. Często nazywane „roślinami mydlanymi”, te rośliny botaniczne mają pewną część – czy to nasiona, liście, cebulki czy korzenie – o łagodnych właściwościach oczyszczających. Weźmy na przykład komosę ryżową. Nasiona komosy ryżowej zawierają naturalne saponiny w swojej zewnętrznej warstwie. Być może pamiętasz, że pierwszym krokiem do gotowania jest opłukanie. Podczas spłukiwania zauważysz pianę, czyli saponiny w działaniu. Jeśli pominiesz ten krok, Twoje danie będzie miało lekko gorzki, mydlany smak naturalnych saponin.

Shikakai i niższe pH  

Shikakai  daje możliwość stworzenia prawdziwego mydła, takie jak mydło w płynie 18w1 dr Bronnera, o prawie neutralnym pH. Mydło jest zawsze zasadowe (mydło 18w1 ma łagodne 9,3 ± 0,3), a próba zneutralizowania pH do 7 spowoduje rozkład cząsteczki mydła. Jednak saponiny Shikakai mają naturalnie niskie pH między 4,5 a 5,5. Po dodaniu do mydła magicznie obniżają ogólne pH mydła do bardzo łagodnego poziomu 8,5 ± 0,5 bez niszczenia cząsteczki mydła. Właściwie to tylko magia chemii w działaniu. Saponiny w Shikakai to anionowe środki powierzchniowo czynne, a mydło to jonowy środek powierzchniowo czynny.

Łagodność Shikakai pozostawia naturalne oleje skóry na swoim miejscu, szczególnie w porównaniu z ostrymi detergentami do mycia (pomyśl o „żelu pod prysznic” lub „płynie do mycia ciała”), które są tak skupione na chwytaniu olejków, że pozbawiają skórę potrzebnych jej naturalnych olejków. Jeśli masz wrażliwą, łatwo podrażnioną skórę, to mydło o niższym pH może pomóc.

W naturze saponiny są częścią systemu obronnego rośliny. Gorzki smak saponiny odstrasza niedoszłych drapieżników, takich jak owady i zwierzęta, przed zjedzeniem ich. Przeciw bakteriom i grzybom saponiny tworzą jeszcze twardszą linię obrony i mogą być toksyczne. Tworzy to swoisty naturalny system odpornościowy rośliny, broniąc ją przed mikroskopijnymi najeźdźcami. Leki homeopatyczne opierają się na tych naturalnych właściwościach przeciwdrobnoustrojowych i przeciwgrzybiczych [ii] w celu wspomagania gojenia się drobnych ran i łagodzenia podrażnionej skóry.

Shikakai zdecydowanie zmiękcza i nawilża skórę, co zawsze nadaje naszej skórze bardziej młodzieńczy wygląd. Jest również naturalnie bogaty w witaminy A, D, E i K - z których wszystkie pomagają promować i utrzymywać zdrową skórę - oraz witaminę C, naturalnie występujący przeciwutleniacz, który rozjaśnia skórę. W organicznym mydle Sugar Soap, cukier z soku winogronowego jest jednym z najstarszych i najczęściej stosowanych środków utrzymujących wilgoć w pielęgnacji skóry i nie bez powodu – doskonale wiąże się z cząsteczkami wody, zwiększając wilgotność skóry. Tworzy świetne partnerstwo z Shikakai.  

Khanpara, Komal & J Renuka, V & Harisha, Channappa. (2012). A detailed investigation on shikakai (Acacia concinna Linn.) fruit. J. Curr. Pharm. Res.. 99. 6-10.

 https://www.researchgate.net/publication/280313608_A_detailed_investigation_on_shikakai_Acacia_concinna_Linn_fruit [ii] 

S.S. Todkar, V.V. Chavan and A.S. Kulkarni, 2010. Screening of Secondary Metabolites and Antibacterial Activity of Acacia concinna. Research Journal of Microbiology, 5: 974-979. https://scialert.net/fulltextmobile/?doi=jm.2010.974.979    

Autor: Lisa Bronner   

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel